Csontosné Pető Hajnalka vagyok, gyógypedagógusi alapvégzettségem szerint több mint 15 éve foglalkozom komplex gyógypedagógiai fejlesztéssel, mozgásterápiával és diagnosztikával csecsemőkortól fiatal felnőtt korig. Szülési szabadságom előtt 6 évig dolgoztam a Mozgásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottságnál, ahol mintegy 1400 gyermeket vizsgáltam meg, gyakorlatot elsősorban megkésett mozgásfejlődésű csecsemők, mozgáskorlátozott kisdedek és fiatalok, valamint súlyosan halmozottan sérült gyermekek körében szereztem.

Három gyermek boldog és büszke édesanyja vagyok, kislányom, és iker kisfiaim is koraszülöttként jöttek a világra. Úgy gondolom, a velük átélt tapasztalataim jobb és érzékenyebb szakemberré tettek, és egy másik szempontból is bepillantást engedtek a szakmámba. Így érdeklődésem és szakmai ismereteim is az egészen korai megsegítés irányába tereltek.  Véleményem szerint az érintés ugyanolyan fontos a csecsemő számára, mint a táplálása; a simogatás, ringatás, testközelség alapszükséglet. Hordozási tanácsadóként ennek a szülő és csecsemője közti szoros összetartozásnak az élményét igyekszem átadni az édesanyáknak, édesapáknak. A szülőknek betanított különböző babamasszázs technikák és a kádban, majd a medencében zajló hidroterápiák is – fejlesztő hatásuk mellett – ezt a korai kötődést építik. Szakmai és személyes tapasztalataim szerint is óriási segítség lehet a szülőknek az első időkben, ha a szakember a gyermek otthonában tud tanácsot adni, segít együtt gondolkodni, fejlesztést biztosítani, vagy akár a kádas programot és tornát betanítani; a család intimitását és nyugalmát megőrizve igyekszem segíteni én is, a kicsi igényeihez és napirendjéhez igazodva. Néhány hónapos kortól már a medencében várom a gyermekeket, ahol továbbra is a szülő közelségében valósulhat meg – élvezetes és fájdalommentes formában –  szükség szerint a mozgásfejlődés megsegítése, korrigálása vagy egy komplex terápia. Óvodás, kisiskolás korban is megkezdhetjük, illetve folytathatjuk a komplex fejlesztést, úszás előkészítést, vagy a terápiás úszásoktatást.

Jelenleg egy kutatáson is dolgozom koraszülött, illetve mozgássérült gyermekek hordozásának lehetőségeivel kapcsolatban más szakemberekkel együttműködve, illetve egy új, hiánypótló hordozó fejlesztésében veszek részt, mert hiszem, hogy a hordozás minden kisgyereknek mással pótolhatatlan élményt adhat. Kérdéseddel keress bizalommal.