Csontosné Pető Hajnalka vagyok, gyógypedagógusi alapvégzettségem szerint több mint 15 éve foglalkozom komplex gyógypedagógiai fejlesztéssel, mozgásterápiával és diagnosztikával csecsemőkortól fiatal felnőtt korig. Szülési szabadságom előtt 6 évig dolgoztam a Mozgásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottságnál, ahol mintegy 1400 gyermeket vizsgáltam meg, gyakorlatot elsősorban megkésett mozgásfejlődésű csecsemők, mozgáskorlátozott kisdedek és fiatalok, valamint súlyosan halmozottan sérült gyermekek körében szereztem.

Három gyermek boldog és büszke édesanyja vagyok, kislányom, és iker kisfiaim is koraszülöttként jöttek a világra. Úgy gondolom, a velük átélt tapasztalataim jobb és érzékenyebb szakemberré tettek, és egy másik szempontból is bepillantást engedtek a szakmámba. Így érdeklődésem és szakmai ismereteim is az egészen korai megsegítés irányába tereltek.  Véleményem szerint az érintés ugyanolyan fontos a csecsemő számára, mint a táplálása; a simogatás, ringatás, hordozás alapszükséglet. Hordozási tanácsadóként ennek a szülő és csecsemője közti szoros összetartozásnak az élményét igyekszem átadni az édesanyáknak, édesapáknak. A szülőknek betanított különböző babamasszázs technikák és a kádban, majd a medencében zajló neuro-hidroterápia is – fejlesztő hatása mellett – ezt a korai kötődést építik. Szakmai és személyes tapasztalataim szerint is óriási segítség lehet a szülőknek az első időkben, ha a szakember a gyermek otthonában tud tanácsot adni, segít együtt gondolkodni, fejlesztést biztosítani, vagy akár a kádas programot betanítani; a család intimitását és nyugalmát megőrizve igyekszem segíteni én is, a kicsi igényeihez és napirendjéhez igazodva.

Jelenleg egy kutatáson is dolgozom koraszülött, illetve mozgássérült gyermekek hordozásának lehetőségeivel kapcsolatban más szakemberekkel együttműködve, mert hiszem, hogy a hordozás minden kisgyereknek mással pótolhatatlan élményt adhat. Kérdésével keressen bizalommal.