A komplex mozgásterápia vagy a kádas program megkezdéséhez, az otthoni torna betanításához szükséges előzőleg a gyermek állapotának felmérése. A vizsgálat a pici igényeitől, temperamentumától függően 1-1,5 órát vesz igénybe, ami tartalmazza egyben a pici megfigyelését spontán és irányított helyzetekben, a szülővel a legfontosabb előzmények és kérdések átbeszélését, orvosi papírok áttekintését is, valamint igény szerint a csecsemő ellátásához, gondozásához, szoptatáshoz / etetéshez szükséges pihenők közbeiktatását.

A vizsgálat elsősorban a csecsemő idegrendszeri érettségének és mozgásállapotának felmérésére irányul, tartalmazza az általános állapot, alvás-ébrenlét, táplálás, érzékszervi funkciók, figyelem, szomatikus állapot, a reflexprofil és elemi mozgásminták vizsgálatát. Amennyiben korábban még nem volt, szükségessé válhat orvosi – elsősorban fejlődésneurológiai vagy gyermek ortopédiai – vizsgálat is. Az otthoni komplex gyógypedagógiai és mozgásfejlesztés és a neuro-hidroterápia mindig a szakorvossal és a gyermeket ellátó szakemberekkel együttműködve, esetlegesen más terápiák kiegészítéseként zajlik.

A csecsemő vizsgálata a földön szőnyegen, szivacson vagy kézben történik, egyszerű játékok, egyensúlyozó és tornaeszközök, tükör használatával, mondókák, énekek kíséretében. Játékosan, lassan, a megfigyelésnek és spontán tevékenységnek is teret adva. Fontos része továbbá a Huple® speciális mozgás- és koordinációfejlesztő eszközzel végzett vizsgálat, diagnosztika is, mely még részletesebb, pontosabb megfigyelésekre ad lehetőséget a csecsemő izomtónusáról, reflexeiről, fej- és törzskontrolljáról, egyensúlyáról, szem-kéz koordinációjáról, figyelméről, az idegrendszer érettségéről.

A csecsemő vizsgálata segít az eltérő ütemű vagy megkésett mozgásfejlődés diagnosztizálásában és a gyanújelek felismerésében, az orvosi eredményekkel együtt képet ad a pici idegrendszerének működéséről. Rámutat, hogy a spontán, szabad mozgás- és játéktevékenységnek teret adva kell-e segítenünk a pici fejlődését. Amennyiben igen, segít kijelölni a terápiás utat, a tanácsadás vagy fejlesztések formáját, lépéseit, menetét.